Ανακοινώσεις

Επέτειος του Oλοκαυτώματος της Δαύλειας

Εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο της Δαύλειας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Μάιο του 1943, διοργάνωσαν την Κυριακή η Τοπική Κοινότητα και ο δήμος Λεβαδέων.

Ήταν 5 Μαΐου του 1943, το πατριωτικό και αντιστασιακό κίνημα έχουν φουντώσει για τα καλά προκαλώντας καίρια χτυπήματα και απώλειες στον εχθρό και η Δαύλεια όπως κάθε φορά που χρειάστηκε συμμετέχει στον αγώνα ενεργά. Οι προληπτικές συλλήψεις 60 νεαρών Δαυλιωτών δεν πτοούν το χωριό που συμπαρίσταται με κάθε μέσο. Οι κατακτητές αποφάσισαν να αντιδράσουν. Έτσι τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Μαϊου περικυκλώνουν το χωριό, σκοτώνουν δύο και προχωρούν σε λεηλασίες και σε κάψιμο περίπου 500 σπιτικών. Η Δαύλεια παραδόθηκε στις φλόγες οι Δαυλιώτες όμως συνέχισαν να αγωνίζονται με περισσότερο πείσμα μέχρι την οριστική απελευθέρωση.


Τιμώντας την μνήμη των θυμάτων και των αγωνιστών εκείνων το πρωί της Κυριακής εψάλη δοξολογία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ ακούστηκαν και οι χορωδίες της Δαύλειας και η νεοσύστατη παιδική χορωδία, του Στειρίου και του Αγίου Γεωργίου.
Η δήμαρχος Λεβαδέων στην ομιλία της δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην νεότερη συνέντευξη του προέδρου της Γερμανίας ο όποιος αναγνωρίζοντας τις καταστροφές που υπέστησαν αρκετέ χώρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων.
«Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Γερμανίας αναγνώρισε έμμεσα το ζήτημα όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και το παραδέχθηκε πιο θαρραλέα πριν λίγες ήμερες σε συνέντευξη του. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να πληρώσει η Γερμανία επανορθώσεις λέγοντας πως δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στην σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων περιοχών που επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά γι΄ αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η Γ. Πούλου και μιλώντας για την επέτειο μνήμης κατέληξε: «Ας μας δώσει έμπνευση αυτή η παρακαταθήκη και σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά με σκέψη, όραμα και αισιοδοξία τις προκλήσεις στην κρίσιμη ιστορική φάση που ζούμε.»